Zamykają tunel. Sprawdzą zasilanie
14 sty 2025
W dniach 16–17 stycznia planowane jest wyłączenie tunelu z eksploatacji. Przerwa odbędzie się w godzinach nocnych – od 22.00 do 05.00, w celu przeprowadzenia niezbędnych […]
30 mar 2024
Niemieccy gastronomicy na wyspie Uznam wciąż nie wyszli na prostą po pandemii. Gdy wydawało się, że widać światełko w tunelu wybuchła wojna na Ukrainie. Inflacja i koszty energii zrobiły swoje. Wiele lokalnych, często rodzinnych restauracji i barów zostało zamkniętych. Taki los podzieliła ostatnio popularna wśród urlopowiczów restauracja Koserower Salzhütte serwująca głównie dania z ryb. Właściciele lokalu ogłosili, że zamykają biznes po 32 latach działalności.
– Niestety w tym roku jesteśmy zmuszeni do zamknięcia naszej restauracji z powodu braku pracowników, wysokich opłat za dostawy, podwyżek cen prądu i gazu. Zapraszamy na wyprzedaż naszych kanapek rybnych i innych pyszności – poinformowała załoga Koserower Salzhütte.
Decyzja restauratorów zasmuciła urlopowiczów, którzy chwalili sobie jakość i smak produktów, w szczególności popularnych na Uznamie bułek z rybą, czyli Fischbrötchen. Koserower Salzhütte była jedną z nielicznych restauracji, która pozostała wierna tradycyjnej metodzie wędzenia drewnem bukowym.
(rj)
Foto: Koserower Salzhütte
12 sty 2025
Zainteresowanie kupnem dwóch świnoujskich promów przez Gambię wzbudziło nie lada sensację w mediach lokalnych, regionalnych, ogólnopolskich a nawet niemieckich. Afrykańskie państwo oficjalnie zapytało miejską jednostkę […]
Dodaj komentarz