Podwaliny pod terminal kontenerowy
08 maj 2024
Wydaje się, że nie ma już najmniejszych szans na zatrzymanie budowy terminala kontenerowego na prawobrzeżu Świnoujścia. W poniedziałek Urząd Morski w Szczecinie podpisał umowę na […]
30 mar 2024
Niemieccy gastronomicy na wyspie Uznam wciąż nie wyszli na prostą po pandemii. Gdy wydawało się, że widać światełko w tunelu wybuchła wojna na Ukrainie. Inflacja i koszty energii zrobiły swoje. Wiele lokalnych, często rodzinnych restauracji i barów zostało zamkniętych. Taki los podzieliła ostatnio popularna wśród urlopowiczów restauracja Koserower Salzhütte serwująca głównie dania z ryb. Właściciele lokalu ogłosili, że zamykają biznes po 32 latach działalności.
– Niestety w tym roku jesteśmy zmuszeni do zamknięcia naszej restauracji z powodu braku pracowników, wysokich opłat za dostawy, podwyżek cen prądu i gazu. Zapraszamy na wyprzedaż naszych kanapek rybnych i innych pyszności – poinformowała załoga Koserower Salzhütte.
Decyzja restauratorów zasmuciła urlopowiczów, którzy chwalili sobie jakość i smak produktów, w szczególności popularnych na Uznamie bułek z rybą, czyli Fischbrötchen. Koserower Salzhütte była jedną z nielicznych restauracji, która pozostała wierna tradycyjnej metodzie wędzenia drewnem bukowym.
(rj)
Foto: Koserower Salzhütte
Dodaj komentarz